Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش صدای ایران،چالش اقلیم کردستان هر روز پیچیده تر می شود.در این میان ترکیه ، ایران و عراق رایزنی های ترکیه و ایران گفت و گوهای بسیاری در این باره داشتند و همکاری مشترک برای کاهش هزینه های این همه پرسی برای منافع خود را در دستور کار خود قرار دادند و به نظر می رسد در این باره تدابیری خاصی را اندیشده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما ترکیه کشوری است که در سالهای گذشته به عنوان بازیگر روزهای بحران از آن یاد شده است. ترکیه معمولا به بحرانها به عنوان فرصت نگاه می کند و با نوع بازی خود تلاش می کند ماهی های زیادی از آب گل آلود بگیرد. پرسش این است که در موضوع همه پرسی اقلیم کردستان، تنشها به اوج خواهد رسید؟ آیا ترکیه می تواند به این بحران نیز به شکل فرصت نگاه کند؟
در این باره با سید علی قائم مقامی کارشناس مسائل ترکیه گفت و گو کرده ایم که از نظر می گذرانید.
به نظرتان پس از همه پرسی اقلیم، روابط اربیل آنکارا دچار تنش می شود یا اردوغان می تواند از بحران پیش آمده نیز به نفع منافع خود استفاده کند؟
باید توجه داشت که از ترکیه روزانه 4 هزار تریلر به کردستان عراق کالا حمل می شود. شرکتهای بسیاری از ترکیه در این منطقه فعال هستند. حدود 1500 شرکت ترک در شمال عراق سرمایه گذاری کرده و فعال هستند. کردستان عراق روزانه بیش از 600 هزار بشکه نفت از طریق ترکیه به بازار جهانی صادر می کند. ترکیه در این روند به تهدیدات خود ادامه می دهد. ولی منافع اقتصادی زیادی در شمال عراق دارد. ترکها از طریق بارزانی حکومت مرکزی عراق را تحت فشار گذارده است. پایگاه نظامی بعشقیه را نیز با مجوز بارزانی در شمال عراق مستقر کرده است هرچند بغداد به موجودیت این پایگاه اعتراض می کند. یعنی اردوغان موجودیت بارزانی را بصورت عملی و دوفاکتو پذیرفته است.

تعدادی از نمایندگان مجلس ترکیه عضو حزب عدالت و توسعه و حزب دمکراتیک خلقها HDP حامی پ ک ک ، حزب کردی حقپار Hakpar و حداپار Hudapar از رفراندم حمایت می کنند. مجلس ترکیه نیز تذکره Tezkere(طرح) عملیات برونمرزی ارتش ترکیه را درباره عملیات نظامی در عراق و سوریه تصویب کرد. ترکیه مخالف تعویق رفراندم بوده و می خواهد کاملا باطل اعلان شود. بارزانی مدعی شده است که "ترکیه انتقال نفت را بعد از رفراندم متوقف نخواهد کرد. علاوه بر آن آمریکا و اسرائیل و کشورهای خلیج فارس از جمله عربستان سعودی و امارات متحده عربی از رفراندم استقلال حمایت می کنند. " بنعلی یلدریم نخست وزیر ترکیه گفت: ترکیه بر اساس پیمان آنکارا و قرارداد دوستی عراق و ترکیه در صورت استقلال اقدامات خود را انجام خواهد داد. بنظر می رسد که ترکیه منافع اقتصادی و سیاسی و استراتژیک خود را فدا نخواهد کرد.
به نظرتان شرایط پیش آمده می تواند منطقه را دچار تنش جدی بکند یا پس از همه پرسی، تب و تاب آن می خوابد و روند مذاکرات طولانی مدت بین بغداد اربیل، موضوع را به سمت آرامش بخشی می برد؟
ترکیه اعلام کرده است که بین بغداد و اربیل در جهت اجرای قانون اساسی عراق میانجیگری کرده و آنرا تضمین می کند. اردوغان اعلام کرده است که رفراندم باعث تنش جدی خواهد شد. ترکیه یا تحت فشار آمریکا به عادی سازی با اربیل اقدام خواهد کرد و یا وارد عملیات نظامی خواهد شد. ترکیه ترکمنان عراق را نیز تاکنون تحت حمایت کامل قرار نداده است و بخصوص ترکمنان شیعه علوی را فدای بارزانی و داعش کرده است. ترکیه بارزانی را برای تضعیف نفوذ ایران مورد بهره برداری قرار داد و از لحاظ امنیتی و نظامی در مقابل بغداد تقویت کرد. از این رو شرایط حالت پیچیده ای دارد و روندهای مشخصی وجود ندارد. به نظر می رسد که باید منتظر گذشت چندین روزه از همه پرسی بود و واکنش طرفین را رصد کرد تا بتوان در این باره اظهار نظر کرد. قدرتهای بزرگ از جمله امریکا و اروپایی ها هم با این همه پرسی مخالفت کرده اند و آنرا به نفع فضای موجود عراق ندانسته اند. به نظرتان رویکرد قدرتهای بزرگ پس از همه پرسی به نفع کردستان خواهد بود یا همچنان روند مخالفت خود را پیش خواهند برد؟
آمریکا و انگلیس و فرانسه بعنوان رهبر جهان غرب و رهبر موسس ناتو مدعی هستند که زمان رفراندم در شرایط فعلی نا مناسب است و باید به آینده موکول شود. یعنی مخالف استقلال و تجزیه عراق نیستند. ولی معتقدند که بایست در ماهها و یا سالهای آینده رفراندم استقلال انجام گیرد. روسیه نیز مخالف اصولی استقلال کردستان عراق نیست. روسیه پ ک ک را تروریست نمی داند. از حزب دمکراتیک خلقها و حزب اتحاد دمکراتیک حمایت می کند. روسیه نیز در نفت شمال عراق قراردادهایی امضاء کرده است. مخالفت قدرتهای بزرگ مشروط است و از برگ کردها بهره برداری می کنند.


نامه نیوز/

منبع: صدای ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت sedayiran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «صدای ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۸۳۹۷۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کم رنگ شدن خط قرمز عدم استفاده از تسلیحات غربی علیه روسیه

با توجه به تشدید حملات روسیه در جنگ اوکراین، مقامات غربی به تدریج از رویکرد خود برای عدم استفاده از تسلیحات ارائه شده به اوکراین برای حمله به اهدافی در خاک روسیه کوتاه می‌آیند. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، روزنامه "تاگس شاو" در مطلبی نوشت: متحدان اوکراین از مدت‌ها پیش نسبت به استفاده از سامانه‌های تسلیحاتی که از غرب ارائه می‌شوند علیه اهدافی در روسیه هشدار داده‌اند. اما با توجه به شرایط سخت در جبهه، صداهای فزاینده‌ای به گوش می رسد که بوی تجدید نظر می دهد.

آخر هفته در اوکراین عید پاک بود - اما هیچ نشانه‌ای از استراحت تعطیلات در این کشور وجود نداشت. ارتش روسیه بار دیگر با هواپیماهای بدون سرنشین، بمب های گلاید و موشک به اوکراین حمله کرد.

در شرق این کشور، ارتش روسیه با حملات سخت جبهه‌ای به پیشروی خود ادامه می‌دهد، در حالی که سربازان اوکراینی باید منتظر تحویل تسلیحات اعلام شده از طرف متحدان غربی باشند. اوضاع به قدری متشنج است که یک سوال دوباره با صدای بلندتر مطرح می شود: آیا اوکراین همچنین می تواند از سلاح های غربی برای هدف قرار دادن اهداف در روسیه استفاده کند؟ برخی از اعضای ناتو در اینجا به طور فزاینده‌ای خود را عمل گرا نشان می دهند.

اخیراً دیوید کامرون چنین موضع گیری هایی را اتخاذ کرده است. وزیر خارجه بریتانیا روز پنجشنبه از کی یف بازدید کرد. دولت او به تازگی به اوکراین قول داده است که سالانه سه میلیارد پوند کمک به این کشور ارائه کرده و تا زمانی که لازم باشد این کار را انجام خواهد داد.

کامرون در سخنانی گفت: روسیه به اوکراین حمله کرد و اوکراین کاملاً حق دارد که پاسخ دهد. وی استفاده از تسلیحات انگلیسی برای حمله به قلمرو روسیه را در این شرایط حق اوکراین و اقدامی بجا دانست.

به ای ترتیب کامرون می خواهد به اوکراینی ها اجازه دهد تصمیم بگیرند که چگونه از سلاح های بریتانیایی استفاده کنند.

کمی قبل از آن، بایبا برازه، وزیر امور خارجه لتونی نیز به اوکراینی‌ها در این باره کارت سفید داده بود. وی در مصاحبه با روزنامه آنلاین اوکراینی "اروپین پراودا" گفت: "اوکراین نه تنها به دفاع هوایی یا مهمات نیاز دارد. اوکراین باید بتواند حملات دوربرد و دقیق حتی در خاک روسیه که روسیه از آنجا به اوکراین حمله می کند انجام دهد. این مورد تحت پوشش قوانین بین المللی است. اوکراین به سلاح های دوربرد نیاز دارد.

سیاستمداران غربی حاکم به ندرت تا به حال چنین کلمات روشنی را در مورد این موضوع حداقل نه در ملاء عام ایراد کرده‌اند. از سوی دیگر، دولت روسیه بارها اعلام کرده است که حملات با سلاح های غربی به خاک روسیه می تواند اوضاع را تشدید کند. کرملین دیوید کامرون را متهم کرده است که سخنان وی امنیت اروپا را به خطر می اندازد.

البته حملات اوکراین در روسیه مدت هاست که به واقعیت نزدیک شده است. این کشور فرودگاه ها، اردوگاه های نظامی و پالایشگاه های نفت را با هواپیماهای بدون سرنشین جنگی بمباران می کند. به ویژه پالایشگاه ها اخیراً مکرراً تحت حملات اوکراین قرار گرفته‌اند. کارشناسان نظامی بر این باورند که اگر اوکراین به حملات پهپادی خود ادامه دهد، روسیه ممکن است در تابستان با کمبود بنزین مواجه شود. قیمت سوخت نیز ممکن است در سراسر جهان افزایش یابد.

این احتمالاً یکی از دلایلی است که اخیراً دولت ایالات متحده بر ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین فشار آورده است تا دیگر به پالایشگاه های روسیه حمله نکند. شاید صرفاً به این دلیل که قیمت بالای بنزین برای یک رئیس جمهور در طول مبارزات انتخاباتی اش سم است. اما زلنسکی هیچ جایگزینی برای تضعیف روسیه نمی بیند.

زلنسکی البته در این راستا حمایت هایی را از دبیر کل ناتو دریافت کرده است. "ینس استولتنبرگ"، دبیرکل ناتو در اوایل آوریل گفت: زلنسکی اکنون حتی از حمایت دبیرکل ناتو نیز برخوردار است: پالایشگاه‌های نفت در خاک روسیه «هدف‌های قانونی» برای حملات پهپادهای اوکراینی هستند.

در ادامه این مطلب آمده است: سیاستمداران و مقامات نظامی غربی مدتهاست که به طور مخفیانه به حملات در خاک روسیه مشروعیت می دهند. اکنون افراد بیشتری این کار را به صورت عمومی انجام می دهند. و برخی دیگر حمله به خاک روسیه با استفاده از سلاح های غربی را دیگر مشکلی نمی بینند.

اوله ژدانوف، کارشناس نظامی اوکراینی با اشاره به وضعیت دشوار در جبهه و تشدید حملات روسیه گفته است: دیر یا زود باید این اتفاق بیفتد که کشورهای غربی از درخواست خود برای عدم استفاده از سلاح خود در خاک روسیه صرف نظر کنند همچنین برای موشک‌های دوربرد ATACMS که ایالات متحده در بهار به اوکراین تحویل داده است و تا 300 کیلومتر برد دارند.

اوکراین قبلاً از این تسلیحات برای حمله به چندین هدف روسیه استفاده کرده است، اما ظاهراً فقط در مناطق تحت کنترل روسیه. با انجام این کار اوکراین باید به الزامات آمریکا پایبند باشد. ایالات متحده تحویل موشک ها را به شرط استفاده از آنها فقط در خاک اوکراین مقید کرده بود. همچنین گفته می شود که این توافق بی سر و صدا با موشک های کروز بریتانیایی "Storm Shadow" نیز وجود دارد.

آلمان: باید از دارایی‌های روسیه به نفع اوکراین استفاده شودحمایت پکن از برگزاری کنفرانس صلح اوکراین

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • لفاظی وزیر دفاع آمریکا علیه ایران
  • (ویدئو) جنجال تبدیل کلیسای تاریخی به مسجد به دستور اردوغان
  • مسکو در بزنگاه تصمیم درباره اردوغان
  • ترکیه: عملیات علیه رفح تمام جهان را تحت تاثیر قرار خواهد داد
  • با سقوط اوکراین آمریکا وارد جنگ می شود؟/ اوکراین: ترور زلنسکی توسط روسیه خنثی شد/ تهدید بلاروس به اقدام نظامی علیه لهستان
  • اردوغان: کارهای ناتمام‌ خود را در سوریه به پایان خواهیم رساند
  • کم رنگ شدن خط قرمز عدم استفاده از تسلیحات غربی علیه روسیه
  • حمله موشکی مقاومت عراق به بندر عسقلان اسرائیل/ اعلام آغاز مرحله چهارم نبرد انصارالله یمن علیه اسرائیل/ بازداشت یک نظامی آمریکا توسط روسیه/ تهدید دادگاه لاهه توسط ۱۲ سناتور آمریکایی
  • حمله پهپادی مقاومت عراق به هدفی نظامی، اینبار در جولان اشغالی
  • حمله دیگری از مقاومت اسلامی عراق به یک مرکز نظامی صهیونیست‌ها در اراضی اشغالی