Web Analytics Made Easy - Statcounter

بیست سال پیش وقوع زمین لرزه ای در منطقه مرمره در شمال غرب ترکیه ویرانی‌های گسترده‌ای به جا گذاشت. ۲۷ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۷:۲۷ بین الملل ترکیه و اوراسیا نظرات - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، ترکیه روز شنبه 17 آگوست بیستمین سالگرد وقوع زمین لرزه ویرانگر در سال 1999 در منطقه مرمره را برگزار کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این زمین لرزه حدود 17 هزار نفر جان خود را از دست دادند.

در ساعت سه و یک دقیقه (به وقت محلی )، روز سه شنبه 17 آگوست 1999 برابر با 26 مرداد 1378، زمین لرزه ویرانگری در نزدیکی شهر ازمیت رخ داد . بزرگی زمین لرزه در حدود 7.6 درجه در مقیاس ریشتر بود . این زلزله استان های یالووا، کوجاائلی، ساکاریا و استانبول واقع در منطقه مرمره ترکیه را لرزاند. مرکز وقوع این زمین لرزه شهرستان گولجوک استان کوجاائلی بود. زمین لرزه حدود 50-40 ثانیه به طول انجامید. با مطالعه زمین لرزه های قرن بیستم ترکیه می توان گفت که این زلزله، ویرانگرترین آنها بود. 17 هزار و 480 نفر براثر این زلزله جان خود را از دست دادند و 43 هزار و 935 تن نیز در استان های شمال غربی ترکیه مجروح شدند. این زلزله باعث شد حدود نیم میلیون نفر نیز بی‌خانمان شوند.

از نظر تاریخی، زلزله جزئی از زندگی مردم ترکیه بوده است . از سال 1939 تا هنگام زمین لرزه ازمیت، در این منطقه 11 زلزله رخ داده بود . آخرین زمین لرزه منطقه مرمره که شهر ازمیت را دربرگرفت،  در سال 1967 میلادی رخ داده بود.

بیست سال قبل از این سانحه، ترکیه تلاش گسترده‌ای را برای رشد اقتصادی – اجتماعی آغاز کرده بود تا در سایه آن و با رسیدن به شاخص های توسعه، از سطح کشورهای در حال توسعه به جرگه کشورهای پیشرفته بپیوندد، اما زلزله، آمار بالای جان باختگان، بی خانمان شدن مردم و ... خسارات جبران ناپذیری را باعث شد.

کنفدراسیون تجارت و کارآفرینی ترکیه به همراه برنامه توسعه سازمان ملل متحد در گزارشی اعلام کردند که زلزله 1999 در منطقه مرمره، خسارت های اقتصادی بزرگی را موجب شد و در نتیجه آن به 30 هزار شغل ضربه خورد و حدود 200 میلیارد لیر معادل 36 میلیارد دلار خسارت بر دست این کشور باقی گذاشت (1).

هالوک اوزنر مدیر رصدخانه دانشگاه بغازیچی و موسسه زلزله نگاری استانبول معتقد است که فاجعه زلزله 1999 باعث افزایش آگاهی ها در زمینه اقدامات احتیاطی در برابر بلایای طبیعی آتی شد. وی اعلام کرد که در حال حاضر زلزله سنج هایی در بستر دریا در عمق 1200 متری (0.64 مایل دریایی) قرار دارند و به صورت 24 ساعته و در هفت روز هفته مشغول رصد اوضاع هستند. اوزنر اظهار داشت: "ما می دانیم که یک زلزله بالقوه چقدر قدرتمند خواهد بود. ممکن است که یک یا چند زلزله با بزرگی بیش از 7 ریشتر را تجربه کنیم اما زمان دقیق آن را نمی دانیم. در منطقه مرمره 240 ایستگاه لرزه نگاری وجود دارد و بیش از 450 شبکه زلزله نگاری در سراسر کشور مشغول له فعالیت هستند. منطقه مرمره از این نظر که مرکزیت اقتصادی داشته و جمعیت در آن بسیار متراکم است، اهمیت بیش تری دارد. استانبول به عنوان یکی از شهرهای منطقه مرمره، شهری است با 16 میلیون نفر جمعیت و حدود 7-8 استان آن را احاطه کرده اند. این کلان شهر به شدت در مقابل زمین لرزه های احتمالی در دریای مرمره آسیب پذیر است". رئیس موسسه زلزله نگاری استانبول تاکید کرد که خط گسل در سراسر دریای مرمره در سال های اخیر غیر همگن مشاهده می شود. وی گفت: "ما می بینیم که این خط گسل از یک ساختار پراکنده تشکیل شده است که برخی از آنها از نظر لرزه ای فعال تر هستند، برخی از آنها آرام تر هستند، برخی از آنها باعث ایجاد زمین لرزه های بیش تر و برخی قسمت ها باعث ایجاد زمین لرزه های عمیق تر می شوند. زمین لرزه ها به بزرگی 7.2 تا 7.3 ریشتر می توانند از نظر انرژی برای دانشمندان تفاوت زیادی داشته باشند و هر زمین لرزه ای با قدرت بالاتر از بزرگی 7 می تواند ویران کننده باشد" (2).

جلال کول اوغلو از اتحادیه کارفرمایان صنایع ساختمانی ترکیه نیز اظهار داشت که هنوز میلیون ها ساختمان نا امن در ترکیه وجود دارد. وی تاکید کرد که بیش از 90 درصد از اراضی ترکیه در معرض خطر زمین لرزه قرار دارد و شهرهای بزرگ و اصلی این کشور در مناطق زلزله خیز درجه یک و درجه دو قرار دارند. کول اوغلو با اشاره به این که باید نسبت به خطر زلزله در جامعه آگاهی ها را افزایش داد، خاطر نشان کرد که می بایست نقشه های خطر تهیه شود تا خطرات ناشی از زلزله ها به حداقل برسد (3).

عاملی که باعث شد این زلزله از نظر تلفات و خسارت ها از زلزله های قبلی فاجعه آمیزتر باشد، این نکته است که منطقه ای که به خاطر خاک حاصلخیز رسوبی، برای کشاورزی مناسب و برای ساخت و ساز سست بود، با ساخت و سازهای نامرغوب، به شهری پرجمعیت تبدیل شد. پس از وقوع زلزله، کارشناسان خارجی که به منطقه آمده بودند، با مشاهده خرابی ها تصور کردند که ترکیه فاقد قوانین، ضوابط و استانداردهای ساختمانی است.

مراد بوز مسئول انجمن جستجو و نجات ترکیه از عدم آگاهی کافی مردم ترکیه نسبت به خطرات زلزله و انجام اقدامات اساسی احتیاطی شکایت می کند و معتقد است قبل از وقوع حوادث باید اقدامات ضروری را انجام داد. وی اظهار داشت که بر اساس آمارها حدود 63 درصد از مردم ترکیه از زلزله، آتش سوری و سیل می ترسند و حتی 55 درصد از جامعه آکادگی لازم برای زلزله را ندارند (4).

ابتکار ارتباط کارآفرینان ترکیه (CBi) به مناسبت بیستمین سالگرد وقوع زلزله مرمره گزارشی منتشر کرد و در آن به شرکت های کوچک و متوسط درباره خطرات زلزله هشدار داد و اطلاعاتی برای آگاهی آن ها درباره اولویت های این امر ارائه داد. بر اساس این گزارش، زمین لرزه 1999 مرمره نه تنها کارخانه های بزرگ بلکه کسب و کارهای کوچک و متوسط را که پشتوانه اقتصاد کشور هستند را تحت تاثیر قرار داد. ابتکار ارتباط کارآفرینان ترکیه اعلام کرد که هدف از این گزارش کاهش خطرات و صدمات ناشی از بلایای طبیعی به اقتصاد این کشور است. هدف دیگر نیز سرعت بخشیدن به روند و زمان بازیابی در برابر خطرات احتمالی در صورت بروز زمین لرزه می باشد؛ چرا که کسب و کارهای کوچک و متوسط بیش تر در زمینه تاسیسات، تجهیزات، نیروی کار، زنجریه تامین منابع و خدمات زیرساختی آسیب می بینند (5).

بر اساس گزارش کمیته تحقیق پارلمان ترکیه درباره زلزله مرمره که در سال 2010 منتشر شد، در مجموع 17480 در اثر این زلزله جان خود را از دست دادند و حدود 45 هزار نفر نیز زخمی شدند. این گزارش اشاره داشت که زلزله 1999 مرمره با 36 میلیارد خسارت ششمین سقوط اقتصادی ترکیه در بازه زمانی 1900 تا 2009 را باعث گردید.

رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه طی پیامی به ‌مناسبت سالگرد زلزله مرمره بار دیگر به خانواده‌های قربانیان این حادثه تسلیت گفت. وی افزود هرگز تلفات این فاجعه را فراموش نخواهیم کرد. برای جلوگیری از چنین حوادثی اتخاذ تمهیدات لازم را ادامه خواهیم داد.

سیل در استانبول و نارضایتی مردم از نبود مسئولان+ عکسنشریات ترکیه در یک نگاه| 150 هزار آواره سوری دیگر در مرز ترکیه/ سیل در استانبول جان گرفتنشریات ترکیه در یک نگاه| زلزله استانبول کمتر از 7 ریشتر نخواهد بود/ موج جدید آوارگان سوری در راه ترکیهنشست سه‌جانبه سران ایران، ترکیه و روسیه شهریورماه در آنکاراکاهش حجم تجارت میان ترکیه و قرقیزستان


1. https://www.yeniakit.com.tr/haber/depremin-maliyeti-200-milyar-lira-890395.html
2. https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/marmara-denizindeki-fayi-7-gun-24-saat-izliyoruz/1557706
3. http://www.haberdurus.com/haber/depremin-yaralari-hl-sarilamadi-36857.html
4. http://a.msn.com/01/tr-tr/AAFTeSK
5. http://www.turkonfed.org/tr/detay/2083/cbi-turkiye-turkiye-ekonomisi-buyudukce-depremin-ekonomi-uzerindeki-riski-de-buyuyor/

انتهای پیام /

R7650/P36446/S8,1414/CT12

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۸۱۰۶۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لزوم تشکیل یک نهاد برای تأیید صلاحیت سخنرانان/ چالش ارز؛ ‌ همه منتظر اقدام و عمل دولت

شهردار تهران از امکان پیش‌بینی وقوع زلزله تا ۲۰ ثانیه قبل از وقوع آن خبر داده است.

سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابه‌لای اخبار و اتفاقات کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیل‌ها و پیشینه‌هایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم می‌گذاریم. ۷:۳۰ هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.

***

بازار سخنرانان انحرافی با این اقدام کساد می‌شود

لزوم تشکیل یک نهاد برای تأیید صلاحیت سخنرانان

آیت‌ا... علی نظری منفرد، از استادان حوزه علمیه قم طی سخنانی در مراسم رونمایی از کتاب "شرح حال خطبای نامی ایران از معاصر تا نیمه دوم صفویه" با بیان این که در برخی روایات دینی هست که هم خطیب و هم کلمات او را روز قیامت می آورند و مورد حساب قرار می دهند، گفت: متأسفانه امروز سطح منبر بسیار پایین آمده و بعضاً سخنرانان مطالبی را بیان می کنند که در هیچ کتابی نیست و این مطالب خلاف واقع را بارها مطرح می کنند.

به گزارش شفقنا، او می‌افزاید: متأسفانه از وضع منبر برخی مجالس و آقایان ناراحت هستیم و نمی دانیم چه کنیم؛ متأسفانه یک عده هم تشویق می کنند که برخی از این به اصطلاح سخنرانان این حرف های بی اساس را بزنند.

آیت‌ا... نظری منفرد همچنین تصریح می‌کند: به نظرم اگر بشود، معهدی در درون حوزه علمیه با حضور علمای مورد تأیید مراجع تقلید تشکیل شود که شایستگان منبر را تشخیص دهند و به نوعی صلاحیت خطیب بودن ایشان را تأیید کنند.

این استاد حوزه علمیه قم گفته است: باید خطبا و سخنرانان مذهبی، جایی برای تأیید خود داشته باشند تا حرف هایی که برای مردم می زنند درست باشد.[۱]

*پیشنهاد راهگشا و مدقّانه آیت‌ا... نظری منفرد؛ رویدادی است که در صورت تحقق؛ آثارش فی‌الفور نمایان خواهد شد و مردم و جامعه شهد تبلیغ اصولی، سخنان حکیمانه و حضور شایستگان بر منابر را خیلی زود خواهند چشید.

خاصّه هم‌اکنون که ماه‌های محرم و صفر را نیز در پیش داریم؛ خوب است که پیشنهاد مذکور بصورت ویژه در دستور کار حوزه و البته نهادهای ناظر و امین کشور قرار گیرد تا یکبار برای همیشه پرونده سخنرانان سطحی، استاد ندیده‌ها و افراد کذّاب و مریدپرور بسته شود.

پر واضح است که پیشنهاد مذکور را باید در حیطه‌های سیاست و غیره نیز پیاده‌سازی کرد و هیئت‌هایی رسمی و اعطاکننده مجوز را برای تشخیص سخنرانان متخصص و متشخص تشکیل داد.

بایستی متوجه این خطر بود که در صورت عمل نکردن به پیشنهاد و هشدار آیت‌ا... منفرد؛ رویدادهای تلخ صدر اسلام از قبیل "بالا رفتن بوزینگان از منابر جامعه" رخ خواهد داد و البته ثمرات آن هم غیر قابل اجتناب است.

پر واضح است که هم‌اکنون و در همین کشور بعضا سخنرانانی را می‌شناسیم که روی منبر و بصورت علنی مدعی شنیدن پیغام امام زمان(عج) شده‌اند، به راحتی آب خوردن با فحش حرفشان را می‌زنند، جماعتی که یکی‌شان با خبر مرگ پسرش از مردم اشک می‌گیرد، دیگری از منبرهای پررونقش در مشهد و تهران برای مردمان روستا می‌گوید و آن دیگری هم می‌گوید اگر می‌دانستم پامنبری‌هایم اینقدر کم است دعوت این هیئت را نمی‌پذیرفتم!

در این زمینه حرف و هشدار زیاد است و باید تأکید کرد که راه حل، صرفا و فقط از همان مسیری می‌گذرد که آیت‌ا... نظری منفرد پیشنهاد داده‌اند.

تشکیل یک واحد گزینش برای اعطای صلاحیت به سخنرانان و خطبا در حوزه‌های مختلف از نان شب هم واجب‌تر است.

***

چالش ارز؛ ‌ همه منتظر اقدام و عمل دولت

مهدی عسگری، نماینده مجلس و نایب رئیس کمیسیون صنایع و معادن در بخشی از یک مصاحبه با خبرگزاری ایلنا پیرامون چالش‌های بازار ارز با بیان اینکه دچار بی‌سیاستی هستیم، گفته است: باید بپذیریم که ما در جنگ ارزی هستیم و باید وارد اقدامات جدی برای کنترل بازار غیر رسمی و در واقع مدیریت تقاضای ارز شویم یعنی باید برای این مساله مدیریت و چاره داشته باشیم که تقاضای ارز در کشور مدیریت شود و عرضه ارز هم متناسب با نیازهای اصلی تنظیم شود نه اینکه بدون اولویت بندی این کار صورت گیرد.

او می‌افزاید: در واقع دولت الان در مواجهه با این کلان‌متغیر (یعنی دلار)، دارد تلاش می‌کند تا موضوعات و متغیرهای مختلفی را که به تبعیت از دلار خودشان را تنظیم می‌کنند مدیریت کند غافل از اینکه تا وقتی که برای کلان‌متغیر اصلی یعنی دلار تدبیر نشود، آن تدابیر خرد و فرعی هم به نتیجه نمی‌رسد. دولت باید با یک اراده جدی و تصمیم بزرگ بازار ارز را تحت کنترل و در دست بگیرد تا سایر متغیرهای دست پایین‌تر در اقتصاد کشور قابل مدیریت شود.[۲]

*امر محرز آنست که سیاست‌های دولت در قبال مسئله ارز آنطور که باید پاسخگو نبوده و اقتصاد ایران با مشکلات بزرگی در این زمینه مواجه شده است.

بخش کمتر گفته شده این ماجرا نیز آن است که مبحث دلار به دلیل کشش تورمی؛ سبب تأثیرگذاری بر قیمت سایر کالاها و خدمات نیز می‌شود. تأثیری که البته به دلیل نبود نظارت کارای دولت بر بازار؛ موجب تشدید آسیب‌های اقتصادی و فشار بر معیشت مردم می‌شود.

به هر روی انتظار مردم و نمایندگان مجلس آنست که دولت به صورت جدی و فوری؛ سیاست‌های درست اقتصادی را در دستور کار خود قرار دهد تا این مسئله مرتفع شود.

***

امکان هشدار زلزله در تهران قبل از وقوع

علیرضا زاکانی، شهردار تهران به تازگی طی سخنانی در آیین افتتاح نهمین کنفرانس بین‌المللی زلزله، ۴ مقوله فرونشست زمین، زلزله، سیل و طوفان را مخاطراتِ در دستور کار شهرداری پایتخت عنوان کرد و گفت: زلزله پدیده‌ای است که نیاز به هم‌افزایی با سایر دستگاه‌ها دارد و با مسوولیتی که وزیر کشور در این زمینه بر عهده گرفته امکان هم‌افزایی میان نهادهای مرتبط فراهم شده است.

به گزارش ایرنا، وی توسعه شبکه شتاب‌نگاری برای برآورد میزان خسارت پس از وقوع زلزله را از دیگر اقدامات برای پایش زلزله در تهران عنوان کرد و یادآور شد: در گذشته کشور ژاپن، چهار دستگاه شتاب‌نگاری در تهران نصب کرده بود که به دلیل فرسودگی نیاز به تعویض داشتند و با اقداماتی که انجام شد، ۲۶ دستگاه شتاب‌نگاری تحویل ما شده است.

زاکانی با بیان اینکه علاوه بر آن ۵۰ سامانه شتاب‌نگاری هم در اطراف تهران نصب شده است، اضافه کرد: با سامانه‌های نصب شده، می‌توانیم هشدار سریع در ۱۵ تا ۲۰ ثانیه اول داشته باشیم.[۳]

*اعلام پیش‌بینی زلزله تا ۲۰ ثانیه قبل از وقوع در حالی است که شهردار قبلی تهران (پیروز حناچی)، در سال ۱۴۰۱ این زمان را حدود ۱ دقیقه اعلام کرده بود. [۴]

به هر روی این خبر مسرّت‌بخش (هشدار سریع زلزله قبل از وقوع) اولا باید در اهتمامی مجدّانه و دانشی بهبود یابد و زمان آن بیشتر شود.

ثانیا و مهمتر از گزینه اول باید در قبال هر ثانیه از این رخداد شاهد برنامه‌ریزی‌های کلان شهری، برگزاری مانور و اطلاع‌رسانی عمومی باشیم و نهادهای مسئول و مردم بدانند که در صورت هشدار سامانه‌ها باید چکار کنند تا سطح آسیب‌ها کمتر شود.

***

۱_ https://fa.shafaqna.com/?p=۱۷۹۱۷۶۱

۲_ https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-۱۴۷۶۷۳۶

۳_ https://irna.ir/xjQvcJ

۴_ mshrgh.ir/۱۴۷۳۵۲۴

دیگر خبرها

  • وزیر جنگ رژیم صهیونیستی: تابستان داغی خواهیم داشت
  • هشدار زلزله در تهران ۱۰ تا ۱۵ ثانیه پیش از وقوع آن + جزئیات
  • هشدار سریع ۱۰ تا ۱۵ ثانیه قبل از زلزله اعلام می‌شود | به دنبال پایش ایمنی ۱۹ هزار ساختمان هستیم
  • ادعای زلزله شناس هلندی؛ وقوع زلزله شدید در روزهای ۱۸ تا ۲۰ اردیبهشت
  • ادعای زلزله شناس هلندی؛ وقوع زلزله شدید بین روزهای ۱۸ تا ۲۰ اردیبهشت
  • لزوم تشکیل یک نهاد برای تأیید صلاحیت سخنرانان/ چالش ارز؛ ‌ همه منتظر اقدام و عمل دولت
  • هشدار در دشت تبریز؛ کدام بناهای تاریخی در خطرند؟
  • زاکانی: شهرداری تهران برای مدیرانش خانه سازمانی ندارد/ به جای زمین، وام دادیم
  • دلیل پیشگوی هلندی درباره احتمال زلزله قوی در روزهای آینده
  • مشخصات و مکان زلزله امروز بعدازظهر در تهران +تصویر